Open Site Navigation

Pappas lille prinsesse

Vi lever i et samfunn der menn gjennomgående har mer makt enn kvinner. Denne samfunnsstrukturen, patriarkatet, begrenser kvinners liv i stor grad, selv i dag. Fordi mens 35% av kvinner jobber deltid gjelder det samme kun 15% menn, og nå som det herjer krig i Europa er allerede 60% av beboerne på Oslo Krisesenter innvandrerkvinner. 

 

Patriarkatet forteller oss fra vi blir født at vår verdi ligger i hva vi kan tilføye menn. Vi kler babyene våre med et type underliv i rosa genser med teksten “Pappas lille prinsesse” og babyene med en annet underliv i blått med “Stor og sterk” i svarte blokkbokstaver. 

 

Når babyen kledd i rosa vokser opp får hun merkelappen jente, og ilegges dermed en rekke forventninger. Kvinnene hun ser på TV går i klær som så vidt kan sies å være undertøy, og hun hører radiokanaler telle ned dagene til barneskuespillere blir 18, fordi da kan de ligge med henne. 

 

De hun følger på sosiale medier undergår så mange plastiske operasjoner at de ikke engang har oversikt over antallet selv. Men hvorfor ser ikke hun også sånn ut? Kanskje hvis hun trener litt mer, og spiser litt mindre. Kanskje blir hun en av 50 000 andre kvinnene i Norge som lider av en spiseforstyrrelse, og kanskje hun først da blir bra nok - tynn nok. 

 

Ideen om at kvinner ikke har noen egenverdi utenom det vi kan tilføye menn ga patriarkatet og kapitalismen en gylden sjanse til å samarbeide. Sammen har de skapt et rigid skjønnhetstyranni som forteller kvinner at vår verdi ligger i kroppen vår, utseende vårt og om menn vil ha oss eller ikke. 

 

Derfor er vi også nødt til å kjempe tilbake. Vi må kjempe mot systemene som undertrykker oss - fordi ingen fortjener å begrenses på grunn av kjønnet samfunnet tildeler de, og fordi ingen fortjener å måtte selge kroppen sin for å ha mat på bordet. 

 

Lisa Marie Bredesen

  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon