Open Site Navigation

Hvem er "vi"?

Alle har en mening om hva det perfektet samfunnet er. Sånn fungerer politikk, alle skal mene noe om vår felles fremtid. Det er sånn vi beveger oss fremover, sammen. Det vi er enige om innfører vi, men alle har en ulik mening av hva slags og hvordan samfunn vi skal leve i.

 

Vi er uenige om mye, uenige om bompenger, klima og skatt. Vi har i fellesskap lange diskusjoner som fører til noe konkret, alle skal bli hørt i vårt demokrati. Noen blir glemt, noen faller utenfor. Ja vi blir enige til slutt, men hvem er “vi”? Er “vi” de som tar plass, de som får plass fordi vi fortjener det, eller er “vi” bare en gruppe mennesker som tilfeldigvis får ytre oss?

 

Demokratiet fungerer ikke hvis ikke alle får mene noe, vi er opptatt av å stemme, engasjere oss i saker som betyr noe for oss, vi holder oss oppdaterte på nyhetene. Noen er glemt, noen er ikke med toget, de sitter igjen på stasjonen fordi de ikke fikk plass. Vi er opptatt av å beskytte ytringsfriheten, men er ytringsfriheten virkelig reell?

 

Hvis ikke alle har samme grunnlag som meg eller deg til å ytre seg, er da ytringsfriheten reell? Vi bygger et samfunn sammen, men det er alltid noen på toppen. Hvordan skal da de som satt igjen på stasjonen og de som sitter på første klasse på et lyntog mot et godt liv ha samme grunnlag for å ytre seg? Er virkelig grunnlaget for å ytre seg for en alenemamma som lever under fattigdomsgrensa likt som John Fredriksen, Norges rikeste mann med en formue på over 114 milliarder norske kroner.

 

Siden vi beskytter ytringsfriheten, burde ikke dette være en problemstilling som settes på agendaen? Kan vi ha en reell ytringsfrihet med så store sosiale forskjeller? Din sosiale makt har alt å si om du får lov til å ytre deg, og om du blir hørt når du ytrer deg. Kan vi leve i et liberalistisk og kapitalistisk samfunn og fortsatt si at vi har ytringsfrihet?

 

Du blir ikke straffet for å ytre deg selvom du er nederst i det sosiale pyramiden. Det har ingen sagt, men er muligheten lik for dem som de som har en plattform? Burde muligheten i det hele tatt være lik? Ikke alle får lov å delta, men ikke alle kan definere samfunnsdebattene. Hva gjør at ytringsfrihet verdsettes så høyt når den ikke er tilstrekkelig nok?

 

Kan en ytringsfrihet stå sterkt i et kapitalistisk samfunn? Kan alenemoren ta like stor plass som Norges rikeste? Her er vi uenig, men hvem er “vi”?

Aleksander Snarheim - Ansvarlig redaktør i Krenka

  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon