Open Site Navigation

Utsikten fra Engebø

Foto: Aleksander Snarheim

Sarah Safavifard og Søren Motensen lenket fast

Foto: Aleksander Snarheim

Lenka

Krenka 3/22

Lenka kom ut den 16 Mai. Utgaven kommer ut i lys av aksjonene til Natur og Ungdom ved Førdefjorden. Aksjonene varte fra 26 April til 12 Mai. 86 personer ble arrestert og samlet vil ha utgifter på ca 1 000 000 kr.

Utgaven tar for seg gruvedumping, hvordan det er å bli arrestert og de lange dagene med lenking

Rettsak

I dagene før arrestasjonen så begynte jeg på å tenke på om jeg skulle velge å si ja til boten eller om jeg skulle gå til rettssak. Valget ble tydelig for meg når vi hadde en stor samling med lokalbefolkningen og spiste frokost på 1. mai. Å se så mange som kom til å bli sterkt berørt av Nordic Mining sine grove natur overtramp samlet var nok til at jeg ville gå til retten. Vi har gjort langt mindre skade enn det Nordic Mining planlegger å gjøre.


 

Så kom selve dagen, det var kaldt og blåste kraftig. Klokka 09:36, onsdag den 04.05 var jeg den første av aksjonistene til å bli arrestert. De bærte meg bort, inn i en politibil og kjørte meg til Førde politistasjon. Der ble jeg ransaket, tatt bilder av og satt på en glattcelle. Alt dette fordi jeg mener fjorden skal leve.

 

Noen dager før hadde en av aksjonistene sett røyskatt inne på anleggsområdet, den dagen vi dro opp var fjorden full av spekkhoggere, vi så havørn, spiste villaks rett fra fjorden og badet i den. Alt dette skal forsvinne fordi vi konsekvent setter profitt overfor naturen. Jeg spør meg selv hvordan jeg ble den kriminelle. Hvorfor jeg ble arrestert og må møte i rettsak og ikke Nordic Mining.


 

Hvordan havnet vi i en situasjon hvor øverste hold, næringsministeren gir grønt lys til en prosjekt som kommer til å ødelegge hele livsgrunnlaget i fjorden, et prosjekt som kommer til å drepe flere arbeidsplasser enn den skaper, et prosjekt lokalbefolkningen ikke vil ha. 

 

Jeg sitter igjen med et forelegg på 12 000 kr og må betale statens saksomkostninger, jeg sitter igjen med stygge kommentarer på facebook og i lokalavisa, 86 personer har blitt arrestert og samlet vil vi ha utgifter på ca 1 000 000 kr. Lokalbefolkningen teller dager til fjorden deres blir ødelagt. Livet i fjorden vil kanskje forsvinne for alltid, det vil aldri bli det samme om vi ikke får stoppet prosjektet. Derfor lenket jeg meg, derfor valgte jeg å bli arrestert og derfor tok jeg saken til retten.

 

Aleksander Snarheim - Ansvarlig Redaktør i Krenka 

Francisca Dias og Tyri Tvinnereim lenket

Foto: Amanda Iversen Orlich

Gina Gylver og Anne-Line Thingnes Førsund

Foto: Aleksander Snarheim

Bilde fra lokalbefolkningens støttedemonstrasjon

Foto: Aleksander Snarheim

Sammen, Lenka

Fjorden og fjellet

Livet og døden

 

Vi roper, men ingen hører

Fjorden dør

 

Lenka her med deg

Skal redde den

 

Sammen sitter vi her

For fjorden er ikke alene

 

Ingen kan drepe den

Ikke du, ikke jeg

 

Sammen, lenka

Redder vi den

 

Førdefjorden skal leve!

 

Ti-na poesi

Første arrestasjon -

Aleksander Snarheim

Dette er en illustrasjon av den første arrestasjonen ved aksjonene. Illustrasjonen er av Aleksander Snarheim

250 000 000 tonn

Selskapet Nordic Mining har satt igang et prosjekt som kommer til å føre til døden for Førdefjorden. De skal dumpe 250 000 000 tonn gruveslam direkte i fjorden. Selskapet skal utvinne rutil som ofte brukes i tannkrem, hvitmaling og fiskeboller. 

 

Natur og Ungdom sendte en klage til næringsministeren, fredag den 6 mai svarte næringsministeren. Han avslo klagen.

 

Et av argumentene hans var at Miljødirektoratet har gitt grønt lys til prosjektet. Det er sant, men første runden saken var inne hos dem ga de det motsatte svaret, et stort rødt lys. Fjorden kom til å bli ødelagt. Det var ikke før de fikk beskjed om å gå igjennom en gang til, denne gangen legge mer vekt på økonomisk vinning at de endte de opp med å gi en tommel opp til prosjektet.

 

Havforskningsinstituttet som ligger under næringsministerens eget departement har også gitt rødt lys til prosjektet. De sier at det ikke er en bærekraftig bruk av fjorden. De sendte inn en liste med syv grunner til at prosjektet burde stoppes, det handlet blant annet om de rødlista artene som lever i fjorden, risikoen av å ha et så stort prosjekt rett av fjordkanten og hvor lang tid det vil ta å gjenetablere artsmangfoldet i fjorden.

 

Gang på gang fokuserer vi på kortsiktig profitt fremfor å ta vare på den naturen. Natur og Ungdom med flere har lenge prøvd å stoppe prosjektet. Det fantes ingen annen løsning enn å lenke seg fast for å stoppe prosjektet. Nå varsler de søksmål mot staten på grunn av feil håndtering av mineralavfallsdirektivet. 

 

En ting er sikkert, Norge som et av to land i verden som tillater gruvedumping må begynne å innse at det finnes andre løsninger enn å ødelegge naturen. Hvis vi fortsetter på denne måten vil vi ikke ha en klode igjen. 

 

La Førdefjorden leve.

Aleksander Snarheim - Ansvarlig redaktør i Krenka

 

Støtt aksjonistene

Nå har 86 personer blitt arrestert, kostnadene blir på ca 1 000 000 kr. Støtt aksjonistene ved å vippse et valgfritt beløp til #700728 og merk betalingen med "Førdefjorden"

Aleksander Snarheim blir arrestert

Foto: Amanda Iversen Orlich.