Open Site Navigation

Transpersoner må fortsatt kjempe

Transpersoner er en minoritet som opplever ekstremt mange sanksjoner fra samfunnet. Å være en transperson kommer med ekstremt mange stigmaer og diskriminering. På grunn av alle disse sanksjonene lever transpersoner under mye lavere livsvilkår enn resterende deler av befolkningen, de opplever mer ensomhet, har dårligere psykisk helse, de opplever en lavere tilfreds med livet. Mange flere i denne gruppen oppgir at de har tenkt på eller forsøkt å ta livet sitt enn det er hos andre grupper.  

 

Transpersoner har lenge vært i kamp for å få menneskerettighetene sine, og det er de enda. Ikke før i 2016 sluttet man å sterilisere transpersoner i Norge og de som har opplevd det fikk heller ikke en offentlig beklagelse fra stortinget da det ble stemt ned. Dette bidrar til stigma og er vanskelig å leve i for mange transpersoner.

 

I tillegg alt dette opplever transpersoner mange flere overgrep. En av fire har opplevd trusler eller vold og en av tre har opplevd seksuelle overgrep. Dette er ekstreme tall og noe man virkelig ikke har klart å gjøre noe med. 

 

Hvorfor opplever transpersoner så ekstremt mye mer diskriminering og sanksjoner enn andre skeive grupper i Norge? vi har virkelig langt å gå i kampen for å ta vare på og beskytte de transpersonene som lever i Norge og verden. Systematisk undertrykkelse som dette er å ta fra transpersoner deres menneskerettigheter. 

 

I 2021 er debatten stor om man fortsatt trenger pride, mange kaller det en feiring for å sette pris på at de skeive endelig har rettighetene sine. Sånn er det ikke, vi trenger fortsatt pride og ikke kun som en feiring men også som en bevegelse for bedre rettigheter. Transpersoner er en av de mest diskriminerte gruppene i Norge og dette må man gjøre noe med. Vi kommer ikke til å gå stille i gangene før man kan være seg selv uten å bli møtt med diskriminering og sanksjoner, det kan jeg love deg.

Aleksander Snarheim - Ansvarlig redaktør i Krenka

  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon