Open Site Navigation

Ingen blir født rasist

Når jeg gikk på barneskolen opplevde jeg å bli mobbet og utsatt for rasistiske utsagn nesten hver eneste dag. Selv om jeg hadde venner så følte jeg meg annerledes og utenfor. Det som var vanskeligst var at jeg selv skjønte at jeg aldri kom til å passe inn, jeg kom aldri til å bli som dem.

 

Når jeg kom til videregående så begynte jeg å bli venn med de som hadde mobbet meg tidligere. Vi har pratet mye om det, og de har beklaget så mange ganger at jeg ikke kan telle hvor mange. En av de tingene vi har pratet en del om er at de ikke skjønte hvor mye det gikk inn på meg. De skjønte ikke selv hvor sårende det var og bli mobbet på grunn av bakgrunnen og hudfargen min.

 

For meg har det blitt veldig tydelig at ingen er født rasister, vi har ikke fordommer når vi kommer til verden. De fordommene blir lært til barna fra foreldre og fra samfunnet. Det er nettopp derfor jeg blir ekstra provosert når noen insisterer på at rasistiske vitser og humor er greit. Barn ser opp til foreldre og til komikere, de tror det er greit å tulle med anders hudfarge og kalle utlendinger stygge ting.

 

Jeg er overbevist om at hvis foreldrene til mine nåværende venner hadde satt seg ned med dem når vi gikk på barneskolen, og forklart dem hvorfor man ikke skal tulle med anders hudfarge eller bakgrunn hadde ikke jeg blitt mobbet.

Vennene mine er noen av de beste og mest omsorgsfulle menneskene jeg kjenner den dag i dag. De visste ikke hva de gjorde, men det gjorde samfunnet. Vi er nødt til å være mer varsomme med hva slags ord og humor vi bruker. Fordi en rasistisk vits kan bli til mobbing, og barn plukker opp på de ordene de hører og tror det er greit å bruke dem. 

 

Min drøm er at en dag skal jenter som meg kunne gå på barneskolen uten å bekymre seg for å bli utsatt for det jeg ble, og det er vårt felles ansvar. Vi er nødt til å si i fra at rasistisk humor ikke er greit, vi er nødt til å si i fra at rasistiske ord ikke er greit å si. Du kan kalle meg krenka så mye du vil, men jeg kjemper faktisk for at ingen skal gå igjennom det samme som meg.

Forfatter er anonym, kontakt tidsskriftet hvis du lurer på noe.

  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon